top of page
Search
  • Writer's pictureŽilvinas Kasteckas

AKS IR OSTEOPATIJA

Updated: Nov 13, 2020



Žurnale apie sveikatos priežiūrą perskaitytas straipsnis arterinio kraujo spaudimo (AKS) ir arterinės hipertenzijos tema, paskatino pasidalinti savo, kaip osteopato mintimis.

Nereikia būti sveikatos priežiūros specialistu pastebėti, kad šiuolaikinė medicina dažnai koncentruojasi į pasekmes, pamiršdama priežastis ir organizmo kaip visumos aspektą. Dalindami žmogaus organizmą į mažiausias daleleles, skirstydami į organus ir jų sistemas pamirštame, kad ir mažiausia organizmo dalelė egzistuoja ir yra gyva tik subalansuotame santykyje su visu organizmu.

Viena iš didžiausių šiuolaikinio gyvenimo būdo ir ritmo pasekmių yra aukštas kraujo spaudimas. Pavadinę šią pasekmę, o dar tiksliau simptomą liga - arterinė hipertenzija, imame ją gydyti. Tačiau, pažvelgus giliau tampa aišku, kad tai yra tik organizmo adaptacinė reakcija ir pasekmė. Aukštu kraujo spaudimu organizmas reaguoja į mūsų paspęstas kliūtis ir jam mestus iššūkius. Taip mūsų organizmas stengiasi tinkamai aprūpinti audinius ir organus krauju ir jame esančiomis medžiagomis bei deguonimi. Padidėjusio kraujo spaudimo priežasčių gali būti daug, tai ir viršsvoris, stresas, įtampa, rūkymas, per didelis druskos vartojimas ir t.t. Kaip viršsvorio atveju riebalinis audinys sukuria papildomas kliūtis ir apsunkina audinių aprūpinimą krauju, taip ir lėtinio streso ir įtampos atveju, dėl raumenų ir kitų žmogaus kūno struktūrų hipertonuso ir įtampos organizmas ir kraujo spaudimo savireguliacijos sistema patiria papildomą spaudimą, kad aprūpintų audinius deguonimi. Nors šiuolaikinė medicina teigia, kad 90 proc. atvejų padidėjęs kraujospūdis dažniausiai atsiranda be aiškios priežasties, tačiau nurodo, kad didelę įtaką tam turi vidiniai organizmo savireguliacijos mechanizmai, tokie kaip simpatinės ir parasimpatinės nervų sistemos balanso ir neurohumoralinės veiklos sutrikimai, psichoemocinė būsena, kvėpavimo sistemos ir diafragmos disbalansas, fizinio aktyvumo stoka, pomėgis valgyti sūrų maistą, kuris sulaiko organizme skysčius ir tuo didina kraujospūdį ir t.t. Antriniam padidėjusiam kraujo spaudimui atsirasti įtaką turi inkstų ir antiksčių veikos sutrikimai. Kiekvienas atvejis yra labai individualus ir beveik visada yra ne viena priežastis, o visas jų rinkinys. Kartais visai nedidelio viršsvorio ir pastovaus streso kombinacija gali sukelti reikšmingus arterinio kraujo spaudimo pokyčius. Savo praktikoje, o ypač šiomis dienomis pastebiu, kad dėl keliamos bendros įtampos ir išorinio spaudimo organizmo adaptacinės funkcijos dar labiau išsibalansuoja ir atsiduria pastovaus streso bei hipertonuso būsenoje. Mokėjimas atsipalaiduoti ir atsitraukti padėtų organizmui atstatyti pusiausvyrą.

Osteopatinės pagalbos dėka galima ne tik identifikuoti priežastis, bet ir padėti organizmui atstatyti savo normalią anatomiją, subalansuoti kvėpavimo sistemos ir diaframos veiklą, simpatinės ir parasimpatinės nervų sistemos pusiausvyrą, išmokti giliai atsipalaiduoti ir atstatyti savo kūno normalias fiziologines funkcijas.


267 views0 comments

Recent Posts

See All

ERDVĖ

bottom of page